Jan Zázvůrek

Mistr zvuku

Přezdívku Zazy jsem získal na Střední průmyslové škole sdělovací techniky, kde jsem vystudoval obraz a zvuk, technologicko-organizační zaměření. Vychází z mého příjmení a lidé i já jsme si zvykli na toto oslovení. Zůstalo mi i na HAMU, kde jsem vystudoval magistra zvukové tvorby.

Mým životním bádáním a prací je zvuk, a to především zvuk hudební, dále pak muzikálový a zvuk k filmu a TV pořadům. Současně mix a mastering zvuku vyučuji a nabízím konzultace. Své první zkušenosti jsem sbíral v dětství, kde se nahrávání a zpracování zvuku snoubilo s mými prvními pokusy o hudební tvorbu, protože jsem studoval houslovou hru v lidušce. Později jsem si začal osvojovat kytaru, kontrabas a foukací harmoniku.

Profesionální dráhu jsem začal v roce 2004, kdy jsem nastoupil jako zvukař do pražského divadla Kalich. Zde jsem se naučil pracovat se zvukem na činoherních a muzikálových představeních, získával první kontakty, a zároveň jsem míchal a masteroval první nahrávky pro kamarády a známé z hudebních kapel. Na profesionální cestě jsem se mihnul i ve studiu rádia Wave, kde jsem míchal ranní vysílání. V roce 2008 jsem pak dostal nabídku vyučovat zvuk na střední škole, kterou jsem před několika lety opustil. Současně jsem také začal sbírat zkušenosti v profesionálních nahrávacích studiích (David Koller, Faust, Kája Mařík).

Mé působení se tak ustálilo na třech doménách: zvuk pro hudební nahrávky a AV díla (recording, mix, mastering), divadlo a pedagogika.

Biografie

Jak šel čas...
2004 - 2009

Akademie múzických umění obor Zvuková tvorba

2004 - nyní

Studio 2Landa, David Koller, Studio Faust, IMM Studio, Hudební studio Za Vodou, Hamlet Production

od 2008

Profesor zvuku na své střední škole SPŠ sdělovací techniky

Zazy Bio Střední
1999 - 2003

Střední průmyslová škola sdělovací techniky, obor Obraz a zvuk

2004

Divadlo Kalich zvukař při činoherních a muzikálových představeních

2006 - 2008

Český rozhlas Rádio Wave rádiové vysílání, příprava playlistů, míchání zvuků, pořizování reportáží

Divadla, muzikály

Divadlo Kalich

Noc na Karlštejně

Divadlo Lucie Bílé

Letní scéna Muzea Kampa

Divadlo na Fidlovačce

Divadlo Broadway

Nejčastější dotazy

Mojí skladbě něco chybí. Co s tím?
Píseň je na světě skoro tak dlouho, jako samotný homo sapiens. Popkultura pouze hledá způsoby, jak ji co nejvíce zpeněžit. Není žádná ostuda mít své vzory a vzít si z nich to nejlepší. Nechte se inspirovat a zkuste osvědčené aranžérské postupy. Popřípadě mi píseň pošlete. Moc rád si ji poslechnu!
Jak získám čistší zvuk?
Hledejte v řetězci: akustika - zdroj - vstup - úprava - poslechové podmínky (akustika). Nejčastějším problémem je nevhodná akustika (na obou stranách), dále pak špatné vstupní zpracování (zvuková karta). Mix a mastering všechny nectnosti zvýrazní. Pokud záznam nemůžete pořídit znovu, pošlete mi ho. Zkusím najít způsob, jak vám pomoci.
Potřebuji kompaktní zvuk nahrávky. Jak na to?
Bude to znít strašně školometsky, přesto to sem napíšu: respektujte akustické a hudební zákonitosti. Jsou lidé, kteří tyto věci dokáží intuitivně vycítit. Těch je ale hrstka. Většinou se neobejdete bez vzdělávání. Pokud nevíte, kde začít, komunikujte se mnou na mém Instagramu, sledujte můj YouTube. Pokud vím, odpovím! Pokud nevím, vím, kde hledat.
Jak získat konkurenceschopnější nahrávku?
Nyní zabrušujeme do marketingu, kde jsem sám studentem. Ale to, že jste na mých stránkách znamená, že to nedělám špatně. Proto si dovolím tvrdit, že musíte najít publikum, pro které má vaše hudební sdělení hodnotu. Sledujte, kdo vám naslouchá. A tam směřujte své zacílení. Pomoci může i dobrá hudební agentura. Například www.xy.cz, která mi pomohla dát světa písničku Dojemná.
Co je dnes trendy při tvorbě dobré nahrávky?
Dnes je trendy každou chvíli něco jiného. Pomoci mohou žebříčky, jako trendy na YouTube, Spotify atd. Když si uděláte malou rešerši, zjistíte, kolik postupů je až nápadně podobných. Své by o tom mohli vyprávět tvůrci seriálu Kumšt (na YouTube). Když už vás neinspirují, minimálně je to skvělá komedie…
Chci se zdokonalit v mixu a masteringu. Povíš mi, kde začít?
Sledujte mě na YouTube. Mám tam nejen svoje videa, ale dělám i playlisty z videí jiných tvůrců. Hledám obsah, aby vy už jste nemuseli. Pokud přeci jen chcete nějaký základ, doporučuji Praxi zvukové techniky od Václava Vlachého. Obsahuje minimum informací, které prověřila téměř 30 letá historie od prvního vydání.